уторак, 7. новембар 2017.

Knjiga o dzungli, Radjard Kipling

Ako zelite svom detetu da preporucite nesto lepo za citanje, preporucite mu ovu knjigu. Steta je sto se ne radi u skolama kao obavezna lektira. Prvo zato sto je to delo jednog Nobelovca, a drugo, zato, sto je to prica o prijateljstvu, hrabrosti i borbi za zivot, o odanosti. Nosi dosta poruka o kojima bi deca trebala da razmisljaju.
Lik Moglija je bio inspiracija piscu za stvaranje Tarzana. Pa tako, ako vise citamo vece su sanse da i mi dobijemo neku inspiraciju, ne mora da bude samo za pisanje.



Knjiga o dzungli


Pored jame porodice vukova pojavio se sakal Tabaki, trazivsi im neku kost za jelo. Otac vuk ga pusti u jamu da pojede kost, ali se ubrzo pokaja. Tabaki im donosi lose vesti, narocito zlobno im saopstava da je tigar Sir Kan u blizini. Sakal odlazi, a vuci uskoro cuju zavijanje tigra koji je izgubio plen. A njegov plen je bio mali decak, koji se iznenada pojavi iznad vucije jame. Majka vucica ga prigrli uz svoje mladunce. Sir Kan dolazi do jame da trazi svoj plen, ali ga majka vucica otera recima da je covekovo mladunce njeno. On odlazi sa pretnjom da ce se obratiti coporu za svoja prava.Majka vucica decaku daje ime Mogli, sto znaci zaba. Uskoro je bila skupstina vukova na kojoj su prikazani mladunci i medju njima Mogli. Pojavljuje se Sir Kan koji od vodje vukova, Akele, trazi decaka za sebe. Medved Balu se javlja da odbrani decaka od tigra, trazi da Mogli ostane u coporu vukova. Panter Bagira nudi da otkupi malog Moglija i spase ga sigurne smrti i Sir Kanovih kandzi. Vodja vukova, Akela, na kraju odlucuje da ostavi decaka sa vukovima. Tako je Mogli rastao sa bracom, malim vucima, u pratnji Bagire i Balua.  Kasnije ce Akela, oslabljen od starosti, biti smenjen i Moglijevo prezivljavanje ce se opet dovesti u pitanje. Donece vatru iz obliznjeg sela da pokaze da je mocniji od svojih protivnika. Ipak, na savet svojih drugova, odlazi iz dzungle da zivi sa ljudima, jer bi mu u dzungli pretila opasnost zbog Sir Kana i nekih mladjih vukova koji su slusali tigra.
Jedan interesantan dogadjaj desio se u vreme pre nego sto je Mogli resio da ode medju ljude, u vreme kada je bio bezbedan u svom plemenu. On je vreme provodio sa Bagirom i Baluom, i jednog dana je tako odmarao sa njima kad su ga ukrali majmuni i poneli ga visoko u krosnje drveca. Mogli se setio da svojim prijateljima posalje poruku po jastrebu Cilu, tako su saznali gde su ga odveli majmuni. Bilo je to u starom napustenom gradu u sred dzungle.Bagira i Balu odlaze da traze pomoc od starog pitona po imenu Kaa. Piton pristaje da idu u lov na majmune i oni krecu svi zajedno u napusten grad. Nalaze grad i cuju Moglija kako ih doziva iz rusevina. Bagira i Balu se do iznemoglosti bore sa majmunima, onda nailazi Kaa i majmuni pocinju da beze. Kaa oslobadja Moglija i on zuri ka svojim prijateljima. Njih trojica odlaze iz starog grada a Kaa ostaje da se obracuna sa majmunima.
A sad se pisac ponovo vraca na dan kad Mogli napusta dzunglu i odlazi ljudima. Otisao je u obliznje selo i prvom coveku na kog je naisao pokazao je prstom na otvorena usta, kao znak da je gladan. Covek bezi jer mu je decak iz dzungle cudan, a zatim dovodi celo selo da vidi ovog decaka. Na kraju, kad su ga svi dobro pogledali, svestenik decaka dodeljuje zeni Mesui jer je ona izgubila svog sina, davno ga je tigar odneo u dzunglu. Mesua primecuje slicnosti izmedju ovog decaka i njenog sina, ali ne veruje da je to on. Mogli sa svojom novom majkom uci da govori i to mu lako ide. Jedne noci prisustvovao je skupu muskaraca na kom su se pricale price. Stari lovac Buldeo izmisljao je price o dzungli i zivotinjama u njoj. Mogliju je sve to bilo smesno, pa mu je na kraju rekao da su to sve lazi. Posto je bio drzak dali su mu da cuva bivole. Morao je da ih cuva izvan sela i tamo srece svog brata Sivobrata, vuka. On ga upozorava da Sir Kan ne prestaje da ga trazi.Mogli uspeva da namami Sir Kana u klisuru i tu ga stado bivola ubije. Onda je uzeo tigra da mu odere kozu i pokaze u dzungli svojim vucima da je napokon uspeo da ubije starog tigra. Ali tu dolazi lovac Buldeo i trazi mu krzno jer je za njega obecana nagrada. Mogliju je Buldeo bio dosadan i pozvao je starog vuka Akelu da ga malo opameti.Vuk ga je samo srusio na zemlju i stajao tako nad njim. Buldeo je pomislio da su u pitanju neke magije, decak koji je ubio tigra i cija naredjenja slusa jedan vuk. Akela pusta lovca da se vrati u selo, a on tamo pravi pobunu da je decak u stvari carobnjak. Kad se Mogli vrati u selo sa stadom docekuju ga sa puskama, biva prognan odatle i opet mora nazad u dzunglu. Tako se decak vraca svojim vucima sa tigrovom kozom kao dokazom da je pobedio svog najveceg neprijatelja.


Нема коментара:

Постави коментар